Begeleiding van kinderen bij een afscheid

Bij een overlijden gaat ieder op zijn eigen manier om met zijn of haar verdriet om. Zo ook kinderen. Kinderen reageren anders dan volwassenen. Het ene moment kunnen ze intens verdrietig zijn en even later kunnen ze vrolijk buiten spelen met een bal.

Toch is het erg belangrijk deze kinderen goed te begeleiden en betrekken bij hetgeen er rondom hen heen gebeurt.

De kinderen voelen de emoties, merken dat er van alles aan de hand is en begrijpen vaak nog niet precies wat er allemaal gebeurt.

Afscheid nemen voor kinderen

Vertel uw kind eerlijk wat er aan de hand is. Kijk goed wat uw kind aangeeft en speel hier op in. Vertel ook wat uw eigen emoties zijn, zodat het kind goed begrijpt dat dit niet door hem of haar komt.

Een kind kan op zijn of haar eigen manier ook bedragen aan het afscheid dat komen gaat. Zo is het fijn als het kind kan vertellen wat de overledene voor hem of haar betekend heeft en welke herinneringen hij of zij heeft aan de overledene.

Misschien kan het kind iets tekenen of maken voor de overledene. Betrek het kind in ieder geval daar waar mogelijk, zonder er enige druk op te leggen.

“Afscheid nemen is met zachte vingers, wat voorbij is,
dichtdoen en verpakken in de goede gedachten der herinnering.”

Wij begeleiden u in het volledige rouwproces, ook ná een uitvaart. Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Neem gerust contact met ons op.