De zomervakantie staat weer voor de deur. Dé tijd van het jaar om even de boel de boel te laten en erop uit te trekken. Maar heeft u er wel eens over nagedacht wat er gebeurt als u of een van uw dierbaren in het buitenland ziek wordt, een ongeval krijgt of overlijdt? Wij snappen dat dit geen leuke onderwerpen zijn. Toch is het goed om uzelf voor te bereiden, ook op situaties als deze.

Tips voor een goede voorbereiding

Deel belangrijke informatie met thuisblijvers

Zorg dat thuisblijvers weten waar u bent en laat belangrijke informatie bij hen achter zodat u in geval van nood hierop terug kunt vallen.

Denk hierbij aan:
– Telefoonnummers van uzelf en/of reisgenoten
– Contactgegevens van uw reisorganisatie
– Alarmnummers van verzekering, creditcards en pinpassen-
– Een kopie paspoort
– Medische en medicijngegevens
– Vluchtnummers en tijden
– Reservesleutels
– Wachtwoorden

Neem een Europees Medisch Paspoort (EMP) mee

Gebruikt u medicijnen of heeft u gezondheidsproblemen? Vraag dan een medisch paspoort aan bij uw huisarts, apotheek of behandelend arts. In dit paspoort staan uw medicijnen vermeld en er staan contactgegevens in van uw arts en wie bij spoed te bellen. Sommige medicijnen zoals slaap- of kalmeringsmiddelen en bepaalde medicijnen tegen ADHD vallen in het buitenland onder de Opiumwet. Controleer dit vooraf en vraag als dit het geval is een officiële verklaring aan van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Pak medicijnen in uw handbagage

Het is slim om belangrijke medicijnen mee te nemen in uw handbagage zodat u niet zonder komt te staan als uw koffer kwijt raakt. Ook kunt u voor de zekerheid een Engelstalig recept meenemen.

Ken de gezondheidsrisico’s op uw vakantiebestemming

U kunt uzelf een hoop narigheid besparen door te weten hoe de gezondheidssituatie is in het land waar u naartoe reist. Controleer bij uw huisarts of het GGD of u vaccinaties nodig heeft.

Controleer uw verzekeringen

Het komt nogal eens voor dat we op vakantie gaan zonder precies te weten hoe we verzekerd zijn. Of misschien denkt u dat een zorgverzekering voldoende dekking biedt in het buitenland. Toch is een goede reis- en annuleringsverzekering geen overbodige luxe. Controleer voordat u vertrekt de volgende zaken:

  • Heeft u Europa of werelddekking nodig?
  • Gaat u bijzondere activiteiten ondernemen zoals wintersport, raften of paragliden? Vaak moeten deze apart worden verzekerd.
  • Heeft u geneeskundige kosten meeverzekerd op uw reisverzekering? In het buitenland vallen medische kosten vaak hoger uit i.v.m. het gebruik van privéklinieken.

Voorbereiding vakantie - Arléne uitvaart

Wat te doen bij een overlijden in het buitenland?

U moet er niet aan denken, maar toch gebeurt het soms dat iemand komt te overlijden op vakantie. Wat te doen op zo’n moment? Allereerst staat u er niet alleen voor. De Nederlandse ambassade, het ministerie of het consulaat van Buitenlandse Zaken geven u advies en helpen u met het regelen van alle belangrijke zaken. Verder kunt u aanspraak maken op de reisverzekering door middel van het alarmnummer. De reisverzekering regelt het vervoer van de overledene terug naar Nederland (repatriëring). De uitvaartverzekering komt pas in actie vanaf het moment dat de overledene weer terug in eigen land is.

Meer informatie?

Onze uitvaartleidsters staan u bij in het maken van keuzes en voorzien u graag van verder advies.
Neem bij vragen gerust contact met ons op.